Κατάθλιψη

Κατάθλιψη | Θεραπεύοντας - Ψυχική Υγεία, Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία

Το μυστικό της κατάθλιψης

Πως βλέπει κανείς την Κατάθλιψη εξαρτάται από το πως τη ζει. Επειδή από την ίδια την φύση της, σχετίζεται με το τέλος, επειδή κάθε τέλος συνεπάγεται ένα ξεκίνημα, η ίδια η κατάθλιψη αποτελεί μια νέα αρχή.

Αν είσαι ήδη Καταθλιπτικός έχεις την ευκαιρία να σημειώσεις βελτίωση σε τρεις μεγάλους τομείς της ζωής σου. Στον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τον εαυτό σου, στις σχέσεις σου με τους άλλους ανθρώπους και τρίτον πως μπορείς να τροποποιήσεις και να αντιμετωπίσεις δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Βγαίνοντας από αυτήν, είσαι διαφορετικός. Γνωρίζεις τις ικανότητες  και τις αδυναμίες σου. Θα είσαι πιο εκλεκτικός και πιο προστατευτικός με τον εαυτό σου. Θα έχεις επίγνωση των πραγμάτων και θα μοιράζεσαι και θα επικοινωνείς αυτό που νιώθεις.

Συνήθως η Κατάθλιψη προέρχεται από κάποια σημαντική αλλαγή στη ζωή, όπως σε περίπτωση χωρισμού ή θανάτου. Η ανάρρωση τότε και η αναπροσαρμογή απαιτούν καινούργιο προσανατολισμό και τρόπο ζωής.

Είναι ένας πολύ συνηθισμένος τρόπος αντίδρασης στις διάφορες εντάσεις και οι άνθρωποι αδυνατούν πολύ συχνά να αναγνωρίσουν πως υποφέρουν από αυτήν. Η αναγνώριση όμως και η αποθεραπεία της προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία σε χιλιάδες ανθρώπους να αναθεωρήσουν, να διαλύσουν μακροχρόνιές καταστρεπτικές συγκρούσεις με τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους και να ζήσουν μια ζωή  πληρέστερη και πιο δημιουργική.

Ο Sartre και άλλοι υπαρξιστές τόνισαν ότι το άτομο πρέπει να περάσει μέσα από μια επίγνωση της απόγνωσης του, να γευτεί την εμπειρία της κενότητας και αγωνίας της ζωής, σαν μέρος της διαδικασίας που τον καθιστά ικανό να αποφασίζει ο ίδιος για το μέλλον του.

Η Κατάθλιψη λοιπόν είναι μια ευκαιρία για αλλαγή και εξασφαλίζει την ευκαιρία για διόραση. Δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένο χρόνο και χώρο, γιατί αποτελεί βασικά αντίδραση στην ένταση.

Είναι μία διάθεση που μπορεί να παρουσιαστεί οποτεδήποτε σε οποιονδήποτε. Θεωρείται σαν σημάδι αδυναμίας και κατά συνέπεια, είναι πηγή αμηχανίας. Με λίγα λόγια, πολλοί από μας θα προτιμούσαμε να αγνοήσουμε διάφορα σημεία της παρά να παραδεχτούμε ότι η μόνη υγιής αντίδραση σε πολλές περιπτώσεις της ζωής είναι η Κατάθλιψη.

Πηγή: Κατάθλιψη. Η μυστική της δύναμη. FredericF. Flash εκδόσεις Δίοδος